U srijedu, 28. 9. u Učeničkom domu Graditeljske škole održala se Fazanijada! Cilj je ove manifestacije bio pružanje dobrodošlice novih učenika i učenica u učenički dom, njihovo upoznavanje s drugim stanovnicima_cama doma, međusobno povezivanje kako mladih, tako i odraslih zaposlenika_ca učeničkog doma.

Kroz niz sportskih aktivnosti i igara, s mladima se radilo na osvještavanju njihovih sličnosti, ali i različitosti, izgradnji grupne kohezije te prijateljske, brižne i solidarne atmosfere u učeničkom domu, ali i izvan njega, u školama koje učenici i učenice pohađaju te u zajednicama iz kojih dolaze.

Tijekom četiri sata trajanja ove aktivnosti, u mješovitim ekipama dečkiju i cura iz većinskih i manjinskih zajednica, tražilo se blago, igrao se nogomet, stolni tenis, potezalo se uže, bacale su se potkove i kamen, isprobala se boksačka vreća, dok su oni manje zainteresirani za sportske aktivnosti, a više usmjereni na kreativne načine izražavanja imali prilike oslikati vlastite šalice. Na Fazanijadi je sudjelovalo preko 50 mladih učenika i učenica s područja Međimurske županije, stanovnika_ca Učeničkog doma Graditeljske škole, uključujući njihove odgajatelje_ice, stručnu službu Doma te ostalo domsko osoblje.

Za provedbu ove aktivnosti Status M je Graditeljskoj školi Čakovec i Učeničkom domu donirao sportsku opremu i rekvizite koji će se nastaviti koristiti za razvoj sportskih aktivnosti i školskih sportskih ekipa s dugoročnim ciljem promicanja vrijednosti nenasilja i inkluzije kroz sport.

Ova aktivnost provela se kao lokalna intervencija proizašla iz radionice “Moć i odnosi” s učenicima_cama Graditeljske škole Čakovec, a dio je projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji je kroz EGP financijski mehanizam podržan sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Fonda za aktivno građanstvo.

Projekt 4O zajednički provode Status M, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar i ARTERARIJ.