Pozivaju se svi mladi koji bi željeli znati više o temama koje se ne uče kroz formalno obrazovanje, a odnose se na razrješavanje društvenih konflikata te koji se zanimaju za rad aktivista_kinja i nevladinih organizacija koje u regiji ostvaruju značajan doprinos izmjeni dominantnih narativa o devedestima da se prijave na Edukativno-aktivističku školu tranzicijske pravde “Gdje si bio/bila 2021.?”. Školu organizira Inicijativa mladih za ljudska prava u sklopu projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava.

Škola će se održati putem platforme Zoom u periodu od 29. do 31. listopada 2021. godine za polaznike i polaznice iz Hrvatske i Srbije na BHS jezicima, a njen cilj je omogućiti kvalitetnije razumijevanje odnosa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u društvima koja su prošla kroz sukobe te zajednički promisliti kako možemo utjecati na neponavljanje te se angažirati protiv ekspanzije nacionaliz(a)ma. Edukacija mladih i doprinosi procesima pomirenja kao i izgradnja održivog mira ciljevi su svih aktivnosti Inicijative mladih za ljudska prava.

Program škole će se baviti sljedećim temama:
– Zašto je suočavanje s prošlošću potrebno pojedincima i društvu
– Procesuiranje ratnih zločinaca i nasljeđe Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju
– Utjecaj dominatnih narativa u Hrvatskoj i Srbiji na izgradnju nacionalnih mitova
– “Memory activism”
– Mogućnosti umjetničkog izražavanja u aktivističke svrhe
– Važnost pravne i društvene prepoznatljivosti „djece rođene zbog rata“
– Uloga medijskog izvještavanja i slobode izvještavanja tijekom ratnih zbivanja te u postkonfliktnom periodu
– Na školi će predavati domaći i međunarodni eksperti, aktivisti i umjetnici te predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija.

Prijave se primaju do nedjelje, 17. listopada 2021. ispunjavanjem prijavnog obrasca. Podaci navedeni u prijavi bit će korišteni isključivo za odabir sudionika i sudionica ove škole. Prednost pri odabiru imat će sudionici_ce starosti između 18 i 30 godina, a nakon završene škole dobit će potvrdu o sudjelovanju za koju je uvjet prisutnost na svim tematskim jedinicama.

Prijavitelji_ce koji_e budu odabrani_e za sudjelovanje, bit će o tome obaviješteni mailom najkasnije do 20. listopada 2021. Za dodatna pitanja i informacije slobodno se obratite na e-mail croatia@yihr.org.

Projekt 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava Edukativno-aktivističku školu tranzicijske pravde “Gdje si bio/bila 2021.?” provodi se uz podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova, Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).