U srijedu, 21. 9. 2022. održali smo edukativnu radionicu na temu etiketiranja za učenike i učenice Graditeljske škole Čakovec. Cilj je ove radionice bio osvijestiti kako etiketiranje ljudi može ograničiti individualni potencijal i utjecati na odnose, odnosno kako etiketiranje doprinosi diskriminaciji i nasilju, a s krajnjim ciljem njegove prevencije. Učenici sz pokazali velik interes za temu i započeli ozbiljnu raspravu među sobom, a koja se pretočila u osmišljavanje lokalne intervencije kojom će se široj školskoj zajednici prenijeti poruke o važnosti prihvaćanja različitosti i inkluzije.

Navedena lokalna ntervencija planira se za kraj listopada izvedbom predstave forum teatra “Imamo li izbora?” za učenike i učenice nekoliko čakovečkih srednjih škola. Predstavu će pripremiti i izvesti Romska organizacija mladih Hrvatske.

Ova radionica provela se prema metodologiji Programa Y – Mladi – Inovativni pristupi prevenciji rodno uvjetovanog nasilja i promociji zdravih životnih stilova mladića i djevojaka, a dio je projekta 4O: Otkrivanje, osvještavanje, osnaživanje i organizacija za ljudska prava koji je kroz EGP financijski mehanizam podržan sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Fonda za aktivno građanstvo.

Projekt 4O zajednički provode Status M, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska, Projekt građanskih prava Sisak, Europski dom Vukovar i ARTERARIJ.