Konferencija MenCare – Zašto poticati očinski i roditeljski dopust održala se u Kući Europe, u petak 23. rujna.
U kolovozu su na snagu stupile izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se, između ostaloga, uvodi očinski dopust, kao novo pravo zaposlenih i samozaposlenih očeva. U tom kontekstu, Status M u suradnji s Veleposlanstvom Švedske i drugim partnerima organizirao je konferenciju koja je tematizirala uvođenje i provedbu očinskog dopusta.

Veleposlanica Kraljevine Švedske, Diana Helen Madunic

Veleposlanica Kraljevine Švedske poručila je kako plaćeni roditeljski dopust doprinosi većoj produktivnosti radnika, učinkovitosti i radnom moralu te tako donosi dobrobiti kako za roditelje i djecu, tako i za posao.

Tate u Hrvatskoj se još uvijek rijetko odlučuju za korištenje roditeljskog dopusta, a s obzirom na činjenicu da očinski dopust nije obvezan, postavlja se pitanje koliko će očevi koristiti to novo pravo. Konferencija se dotaknula niza političkih, socio-kulturnih i ekonomskih razloga zbog kojih je Hrvatska na samom začelju zemalja Europske unije u ovom području te ponuditi neka konkretna rješenja.

Bojan Vidović iz Ericssona Nikola Tesla koristio je svoje pravo na očinski dopust, osvrnuo se na mogućnost pojednostavljivanja procesa ostvarivanja prava na očinski i roditeljski dopust također je istaknuo iako 10 dana očinskog dopusta nije puno, preporučio bi očevima da iskoriste svoje pravo na očinski dopust.

Namjera organizatora konferencije, udruge Status M, je potaknuti javnu raspravu o korištenju roditeljskog i očinskog dopusta kao mehanizama koji doprinose rodnoj ravnopravnosti i postizanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života svih članova obitelji. 

Snimku cijele konferencije moguće je vidjeti na Facebook stranici organizacije Status M.

Na konferenciji gostovali su Veleposlanica Kraljevine Švedske, Predrag Fred Matić, članice Udruge za kreativni socijalni rad, udruge B.a.B.e., Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Glas poduzetnika te predstavnici_ce Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, MODE 1, Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Bojan Vidović, otac (Ericsson Nikola Tesla)

Željko Antolić iz Ericsson Nikola Tesla predstavio je primjer dobre prakse poticanja na uključeno i ravnopravno roditeljstvo u Hrvatskoj, dok su očevi, zaposlenici Securitasa, INA-e, IKEE, Poslovne inteligencije i Ericssona Nikola Tesla podijelili svoja iskustva korištenja roditeljskog ili očinskog dopusta.

Konferencija je dio projekta “MenCare – Promocija uključenog i brižnog očinstva”, koji provodi Status M, a financijski podržavaju Island, Lihtenštajn i Norveška u okviru EGP grantova, Središnji ured za demografiju i mlade, Europska unija u okviru programa Erasmus+, Grad Zagreb te Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Hrvatskoj.