Status: M Centar

Loading...

< Novosti i događaji

M Uspješno se privode kraju ciklusi radionica u sklopu kampanje Supertata

Uspješno se privode kraju ciklusi radionica u sklopu kampanje Supertata

  • by Status M

Preostalo je nešto manje od dva mjeseca do završetka projekta MenCare – uključenje muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti u Međimurju te se ciklusi radionica u Čakovcu, Prelogu, Kuršancu i Macincu  privode kraju.

Približavamo se završetku projekta MenCare – uključenje muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti u Međimurju koji se od srpnja 2015. godine provodi u Međimurju u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i Centrom za socijalnu skrb Čakovec. U sklopu projekta poticalo se muškarce da budu ravnopravni, aktivni i nenasilni očevi te pružatelji skrbi ističući vrijednosti uključenog očinstva i rodne ravnopravnosti.

Projektom je dosad ukupno obuhvaćeno 153 korisnika/ca, više od 50 volontera/ki, 29 voditelja/ca koji su od studenog prošle godine proveli 42 radionice.

Nakon trodnevnog seminara izgradnje kapaciteta za Program T, održanog krajem rujna 2015. godine, u studenom prošle godine započeli smo s provođenjem prvih ciklusa radionica u Prelogu i Kuršancu.

Sa zadovoljstvom možemo objaviti da je ciklus radionica u Kuršancu uspješno završen te je ukupno 16 voditelja/voditeljica sudjelovalo u provođenju 12 radionica u Obiteljskom centru za Rome.  Projektom i aktivnostima su obuhvaćena ukupno 43 korisnika/ca, većinom mladih očeva i budućih očeva romske nacionalne manjine. Radionice su provodili stručnjaci/stručnjakinje iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Centra za socijalnu skrb Čakovec, osnovnih škola Kuršanec i Pribislavec, Županijske bolnice Čakovec, Udruge Sfera i Policijske postaje Čakovec.

 

 

U isto vrijeme prošle godine započeli smo i sa ciklusom radionica u Prelogu koji se ovaj tjedan privodi kraju. Ukupno 16 voditelja/voditeljica sudjelovalo je u provođenju 12 radionica u Međugeneracijskom centru – Dječjoj kući Prelog. Obuhvaćeno je ukupno 49 korisnika/ca, s naglaskom na mlade parove, a radionice su vodili stručnjaci/stručnjakinje iz Centra za socijalnu skrb – Podružnica Obiteljski centar Čakovec, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Udruge RODA i Županijske bolnice Čakovec uz organizacijsku podršku Udruge mladih Efekt i Savjeta mladih Grada Preloga. Projekt su podržali i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga te Društvo „Naša djeca“ Prelog.

 

 

Početkom 2016. godine započeli su ciklusi radionica u Osnovnoj školi Macinec te Klubu liječenih alkoholičara „Dr. Mato Golubić“ iz Čakovca.

Sukladno Priručniku T, ukupno 11 radionica provedeno je u Macincu s mladim očevima romske nacionalne manjine iz naselja Parag. Uz izniman trud i angažman dvije voditeljice ciklusa, zaposlenica OŠ Macinec, ukupno 18 očeva prisustvovalo je radionicama, a iskazan je i interes za stvaranjem tzv. mreže očeva s ciljem nastavka okupljanja i druženja.

Četvrti u nizu ciklusa radionica provodi se u sklopu Kluba liječenih alkoholičara u Čakovcu gdje će, završno s tekućim tjednom, biti provedeno ukupno 9 radionica. Radionice su vodile iskusne stručnjakinje na polju alkoholizma, a obuhvaćeno je 43 korisnika/ca – muškaraca i žena različitih dobnih skupina (od 29 do 71 godine).

Posljednji ciklus radionica provodit će se u svibnju u sklopu Budi muško kluba Čakovec, a obuhvatit će desetak srednjoškolaca/srednjoškolki Graditeljske i Gospodarske škole Čakovec.

Radionice se provode prema Priručniku T – priručniku za uključenje muškaraca u očinstvo i brigu o zdravlju majke i djeteta čiji autori su nevladine organizacije Promundo i CulturaSalud te REDMAS.

U ožujku ove godine na Trgu Republike u Čakovcu obilježili smo i Dan očeva promovirajući vrijednosti kampanje Supertata, a naglašavajući da će se prava rodna ravnopravnost postići tek kad muškarci ne budu smatrani samo kao pomagači već ravnopravni sudionici u odgoju vlastitog djeteta. 

 

 

Projekt se provodi sredstvima fonda Kraljevine Norveške i zemalja EGP-a, pri Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva.

 

             logoweb2      EEA Grants-Norway Grants_logo-350

 

Dodatnu podršku provođenju kampanje pruža CARE International.

                                     care-international

 

Vezane novosti

Što su droge?

Danas su edukatori Status M-a u suradnji s Policijskom...

Status:M zapošljava!

Zapošljavamo financijskog/u administratora/icu! Organizacija Status:M traži osobu za mjesto...

GRADIMO DRUŠTVO

nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti

Status :M je organizacija koja osvještava, propituje i dekonstruira društvene norme i stereotipe te promovira odgovorno ponašanje s ciljem izgradnje rodno ravnopravnog, inkluzivnog i nenasilnog društva.

SAZNAJTE VIŠE O NAMA
5

AKTIVNIH PROJEKATA

10

BMK KLUBOVA S 1000+ ČLANOVA

1k+

MLADIĆA U YMI

Naše aktivnosti

Osvještavanje normi i stereotipa

Neformalno obrazovanje, interaktivne radionice, predavanja, javne diskusije, seminari i stručni skupovi, kampanje i javne akcije

Više

Nadolazeći događaji

Novo iz medija

KAMPANJA

Tko je Supertata?

Kampanja Supertata dio je globalne i regionalne MenCare kampanje koja potiče muškarce na uključenje u brigu o djeci kako bi se izgradilo rodno ravnopravno društvo, smanjilo nasilje i podigla kvaliteta života muškaraca, žena i djece.

SAZNAJ VIŠE

Učitavam...