Status: M Centar

Loading...

< Novosti i događaji

M Status M kroz Festival tata i dalje promiče angažirano očinstvo u Hrvatskoj

Status M kroz Festival tata i dalje promiče angažirano očinstvo u Hrvatskoj

  • by Status M

Posjetitelji su imali priliku vidjeti 25 fotografija Johana Bävmana, švedskog fotografa koji je napravio seriju intimnih portreta očeva u svakodnevnim aktivnostima sa svojom djecom

Status M je još jednom u okviru globalne kampanje ManCare u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Hrvatskoj promovirao važnost angažiranog očinstva. Prošle smo godine pokrenuli Festival tata u Zagrebu s izložbom fotografija hrvatskih i švedskih očeva koji su proveli barem šest mjeseci na roditeljskom dopustu. Ove se godine izložba preselila u Dubrovnik, a nedavno i u Rijeku. Izložba je realizirana uz potporu Statusa M, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i CARE International.

Posjetitelji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku imali su priliku vidjeti 25 fotografija Johana Bävmana, švedskog fotografa koji je napravio seriju intimnih portreta očeva u svakodnevnim aktivnostima sa svojom djecom. Fotograf je htio saznati zašto su ovi muškarci odlučili ostati kod kuće mnogo dulje nego većina švedskih očeva i kako je to utjecalo na njihove odnose s partnerima i djetetom. Izložba je nadopunjena i serijom od 25 fotografija hrvatskih očeva koje su odabrane između više od stotinu fotografija podnesenih na natječaju.

Izložbu su otvorili Diana Helen Madunic, švedska veleposlanica; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i Anamarija Sočo, programska koordinatorica u Statusu M. Govornici su pozvali donositelje odluka da stvore institucionalne uvjete koji bi doveli do veće ravnoteže između privatnog i poslovnog života, a koji bi ohrabrili očeve da razmotre prednosti ravnopravne brige o djeci.

Tjedan nakon otvaranja izložbe organizirali smo radionicu “SuperTata” za očeve iz Rijeke. Naši su voditelji bili usmjereni na promicanje angažiranog očinstva, boljih odnosa među očevima i njihovom djecom te povećanje samopouzdanja očeva u skrbi za djecu. Programska koordinatorica Anamarija Sočo istaknula je da su “očevi koji su sudjelovali izrazili potrebu za većim brojem takvih radionica, a Status M se nada da će intenzivirati svoj rad i izvan Zagreba”.

Ovogodišnji Festival tata nastavlja s izložbom koja će se preseliti u Varaždin u rujnu, a u Zagreb će se vratiti u prosincu. 

 

Autor fotografija: Damir Jevtić

Vezane novosti

GRADIMO DRUŠTVO

nenasilja, inkluzije i rodne ravnopravnosti

Status M je organizacija koja osvještava, propituje i dekonstruira društvene norme i stereotipe te promovira odgovorno ponašanje s ciljem izgradnje rodno ravnopravnog, inkluzivnog i nenasilnog društva.

SAZNAJTE VIŠE O NAMA
5

AKTIVNIH PROJEKATA

10

BMK KLUBOVA S 1000+ ČLANOVA

1k+

MLADIĆA U YMI

Naše aktivnosti

Osvještavanje normi i stereotipa

Neformalno obrazovanje, interaktivne radionice, predavanja, javne diskusije, seminari i stručni skupovi, kampanje i javne akcije

Više

Nadolazeći događaji

Novo iz medija

KAMPANJA

Tko je Supertata?

Kampanja Supertata dio je globalne i regionalne MenCare kampanje koja potiče muškarce na uključenje u brigu o djeci kako bi se izgradilo rodno ravnopravno društvo, smanjilo nasilje i podigla kvaliteta života muškaraca, žena i djece.

SAZNAJ VIŠE

Učitavam...