Status: M Centar

Zvonkov kviz

Budi muško, mijenjaj pravila

Zvonkov kviz – Budi muško, mijenjaj pravila edukativna je aktivnost u kojoj uz pomoć materijala razvijenih u 2011. godini, zajedno s policijskim preventivnim službenikom, učenicima i učenicama starijih razreda šaljemo pozitivne poruke vezane uz teme vršnjačkog nasilja, nasilja u vezama i diskriminacije.

PRAVI MUŠKARCI MIJENJAJU PRAVILA

O projektu

Status

  • Aktivan

Trajanje

  • 2011-2015

Partneri

  • Ministarstvo unutarnjih poslova
  • Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta
  • (UN-ov ured za razvoj Hrvatska, Kinoklub Zagreb, CARE International)

Kreirali smo tri jednominutna filma, koja u formi kviza propituju nasilne i nenasilne načine rješavanja realnih konfliktnih situacija, te poziva gledatelje i gledateljice da izaberu nenasilan način rješavanja konfliktnih situacija. Kratki filmovi na zabavan način rade na dekonstrukciji hegemonističkog oblika maskuliniteta, koja se vodi mišlju da su muškarci prirodno nasilni te postaju manje muškarci ukoliko ne piju, voze brzo, zdravo se ponašaju te poštuju ljudske slobode. I ove je godine aktivnost se provodi kao dio kampanje „Živim život bez nasilja“ koju Organizacija mladih Status: M provodi zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske i UNDP-om Hrvatska. Aktivnost je do sada provedena u 30 osnovnih škola u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Čakovcu, Osijeku, Šibeniku, Koprivnici, Karlovcu Požegi, Dubrovniku, Virovitici, Bjelovaru, Vukovaru, Puli, Slavonskom Brodu, Kistanju i Rijeci. Na radionici „Zvonkov kviz“ je sudjelovalo više od 2000 učenika/ica. Reakcije su svaki put bile pozitivne i od strane učenika/ca i osoblja škola u kojima smo provodili radionicu. Iznimno smo ponosni što je EUCPN (Europska mreža za sprečavanje kriminala) ocijenila ovakav oblik suradnje s policijom kao najbolji preventivni program na razini Europe. Uspješnost ove metodologije je prepoznata i među ostalim institucijama u Republici Hrvatskoj te ćemo i u ovoj godini imati priliku nastaviti provođenje Zvonkovog kviza uz podršku MZOS-a te tako povećati broj gradova, škola i učenika koji će upoznati Zvonka i njegov kviz.

Suradnju s policijom započeli smo još sredinom 2011. kada smo kreirali 45 minutnu edukativnu aktivnost. Razvili smo model edukativne aktivnosti gdje vršnjački edukator i preventivni policijski službenik razgovaraju i raspravljaju s učenicima o diskriminaciji, vršnjačkom nasilju i nasilju u vezama te naposljetku donose zaključak o ispravnoj odluci te šalju pozitivnu poruku mladima. LINKOVI Živim život bez nasilja @ Facebook Zvonko @ MUP RH

Istraži slične

Aktivnosti projekta

  • News
  • Events

Ne zaustavljate se ovdje

Pogledajte još projekata

Učitavam...