Već treću godinu zaredom, Status M u suradnji s partnerima organizirao je Festival tata, manifestaciju čiji je cilj potaknuti očeve na aktivno uključivanje u odgoj djece te povećanje javne svijesti o važnosti ravnopravnog roditeljstva.

“Festival tata obraća se tatama i naglašava važnost brižnog očinstva. Ove godine stavili smo naglasak na izazove koje pandemija nosi u obiteljskom životu i roditeljstvu.” izjavila je Anamarija Sočo, voditeljica Festivala tata.

U okviru Festivala organiziran je tradicionalni foto natječaj. I ove godine pozvali smo očeve da nam pošalju najdraže fotografije sebe i svoje djece u svakodnevnim aktivnostima brige i igre. Pristiglo je preko sto fotografija iz svih krajeva zemlje, a pratitelji Festivala na društvenim mrežama i žiri odabrali su deset pobjedničkih fotografija čiji su autori dobili i nagrade. Ovogodišnji foto natječaj bio je prilika da kroz fotografije vidimo šire dobrobiti koje proizlaze iz ravnopravnog roditeljstva. U ovo nepredvidljivo vrijeme, u kojem se sve češće događa rad od kuće, nerijetko i uz djecu, ženama je važno imati partnere koji će spremno preuzeti obiteljske obveze i doprinijeti tome da očevi i majke ravnopravno osiguraju prostor za svoje poslovne obaveze.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala tata provedena je i internetska anketa “Utjecaj pandemije COVID-19 na roditeljske prakse očeva”. Rezultati su pokazali trend većeg uključenja očeva u aktivnosti svakodnevne brige o djeci te intenzivnijeg provođenja zajedničkog vremena s djecom. Oko 20% očeva provodi više vremena s djecom tijekom pandemije, njih 26% češće vodi djecu u prirodu, 27% očeva češće nego prije pomaže djeci u izvršavanju školskih zadataka, a 18% očeva češće nego prije čita sa svojom djecom. Rezultati ukazuju na to da je tijekom pandemije došlo i do značajnog pomaka u stavovima očeva o važnosti njihove roditeljske uloge i osiguranja ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

“Više se bavim kućanskim poslovima i više sam s djetetom, što mi održava razinu pozitivne energije. S druge strane, radim dokasna kada dijete zaspi i nemam uopće vremena za sebe. Sada znam kako je majkama, pogotovo onim zaposlenima.” – rekao je jedan od očeva sudionika ankete.

Festival je naglasio činjenicu da očevi tijekom pandemije preuzimaju na sebe veći dio obveza brige za djecu nego što su to činili prije. Nadamo se da će se taj trend nastaviti i u budućnosti. Možda će to biti jedan od pozitivnih ishoda pandemije i korak prema uistinu ravnopravnom roditeljstvu.