Sudjelovali smo na regionalnom sastanku partnera u okviru projekta Inicijativa mladića (Young Men Initiative – YMI) – „Muškarci i dječaci kao partneri u promociji rodne ravnopravnosti i sprječavanju ekstremizma i nasilja mladih na Balkanu“ koji se održavao od 28. rujna do 2. listopada 2020. u Beogradu.

S predstavnicima/cama CARE-a International Balkan i drugih partnerskih organizacija razgovarali smo o ukupnim postignućima u prethodne tri godine na unapređenjima i razvoju Programa Y za osnovne i srednje škole, o uspjesima i izazovima pilotiranja Programa Y+ za mlade ljude izložene riziku te o spajanju lokalnih partnera u regionalni pokret pod nazivom Future4Youth (Budućnost za mlade) koji će biti lansiran u studenom ove godine.

Bitan dio ovog sastanka bila je rasprava i strateško preispitivanje, ponovno osmišljavanje i procjena uloge Budi muško klubova širom Balkana kao jednog od glavnih elemenata YMI-ja, kao i završna evaluacija projekta u svim zemljama i svim komponentama.  

Osim toga, među partnerima je službeno predstavljena CARE-ova Politika zaštite kako bi za sve korisnike/ce, partnere i druge suradnike/ce osigurali zaštitu od seksualnog uznemiravanja, iskorištavanja, zlostavljanja i zlostavljanja djece.

Sastanak smo završili s novim idejama kako stvoriti pozitivne i mirne zajednice mladih koji podržavaju rodnu ravnopravnost i aktivno rade na smanjenju interpersonalnog nasilja i ekstremizma u Srbiji, Kosovu*, Albaniji, Bosni i Hercegovini, i Hrvatskoj.  

Ovaj sastanak je održan u okviru projekta Inicijativa mladića (YMI) – „Muškarci i dječaci kao partneri u promociji rodne ravnopravnosti i sprječavanju ekstremizma i nasilja mladih na Balkanu“ kojeg podržavaju Austrijska razvojna agencija i Zaklada Oak, a provodi CARE International Balkan u suradnji s partnerskim organizacijama: Status M – Zagreb; Perpetuum Mobile – Banja Luka; Asocijacija XY – Sarajevo; Youth Power – Mostar; Centar E8 i SMart Kolektiv – Beograd; OEC Sinergija – K. Mitrovica; SIT i YMCA – Priština; Act for Society Center (Centar Djeluj za društvo) – Tirana.