Prošlog je tjedna u Zagrebu održan trodnevni sastanak regionalne mreže MenEngage Europa, mreže organizacija te pojedinaca/pojedinki koji se bave uključivanjem muškaraca u procese postizanje rodne ravnopravnosti.

Sastanak je okupio više od 40 osoba iz 16 zemalja Europe (Hrvatska, Španjolska, Bosna i Hercegovina, Švicarska, Albanija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbija, Irska, Hrvatska, Švedska, Norveška, Bugarska, Makedonija, Portugal, Kosovo, Nizozemska), među kojima su bili i predstavnici vodećih aktera za ovo tematsko područje poput organizacije White ribbon UK, te Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova RH. prshr

U samom centru grada Zagreba, od 17. do 19. rujna prezentirali smo najbolje prakse u radu na uključivanju muškaraca u brigu o djeci od najranije dobi te Izvještaj Ujedinjenih naroda o ulozi očeva u postizanje rodne ravnopravnosti, dok je kraj sastanka bio predviđen za planiranje same budućnosti te zajedničkih aktivnosti regionalne mreže MenEngage Europa.

ME

Zašto je važno uključivati muškarce u brigu oko djece?
Uključenje muškaraca u brigu oko djece unapređuje mentalno zdravlje samih muškaraca te povećava mogućnost za pozitivan razvoj djece i zadovoljstvo žena s kojima muškarci dijele brigu oko djece. Izuzetno je važno raditi s muškarcima na preuzimanju aktivne i ravnopravne uloge u brizi oko djece. Gledajući globalno, od pet muškaraca, više od četiri će biti očevi u nekom trenutku njihovih života.

Što je MenEngage?
Globalna mreža MenEngage je jedinstvena mreža koja djeluje u više od 100 zemalja diljem svijeta. Okuplja otprilike 700 nevladinih organizacija, a djeluje kroz šest regija od kojih je Europa samo jedna. Članice mreže MenEngage rade na uključivanju muškaraca u procese postizanja rodne ravnopravnosti, kako bi stvorili svijet u kojem svi mogu uživati u zdravim, ispunjenim i pravednim međuljudskim odnosima te iskoristiti svoj puni potencijal, neovisno o spolu.
ME
Mreža MenEngage vodi se sljedećim činjenicama:
Muškarci moraju djelovati Kako bi postigli ravnopravnost između spolova, muškarci moraju biti dijelom rješenja. Ravnopravnost je moguća jedino ako nastupamo zajedno.
Žene su ravnopravne U potpunosti podržavamo rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Vjerujemo da će ravnopravniji svijet koristiti svima; ženama, muškarcima, djevojkama i dječacima.
Mir je moguć Vjerujemo u mirna rješavanja međuljudskih sukoba, između pojedinaca/inki, grupa i država te u sposobnosti muškaraca da se ne ponašaju nasilno.

Zahvaljujemo se hostelu Chillout na pružanju usluga smještaja i hrane tijekom trajanja sastanka.