Organizacija mladih Status:M održala je u Čakovcu stručni seminar za predstavnike/ice Gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Čakovca, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međumurske županije te Stručnog vijeća pedagoga i pedagoginja Međimurske županije pod nazivom “Inicijativa mladića za prevenciju nasilja”.
9. siječnja tročlani tim Statusa:M sastavljen od Natka Gereša i Mislava Mandira, iskusnih predavača kojima je ovo zapravo bio već drugi put da održavaju stručni seminar u Čakovcu, te najnovije članice tima Anje Zojčeske, uputili su se iz Zagreba prema Čakovcu. Odmah po dolasku, ovo hladno i maglovito siječanjsko jutro razvedrila nam je veoma topla dobrodošlica i gostoprimstvo naših domaćina i domaćica, odnosno djelatnika i djelatnica Prve osnovne škole Čakovec, inače najveće osnovne škole u Međimurju, u kojoj je seminar održan.
U provedenoj edukaciji sudjelovalo je 35 osoba. Radi se o predstavnicima/ama Gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Čakovca, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije te Stručnog vijeća pedagoga i pedagoginja Međimurske županije.
Seminar je otvorila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, čiji nam je dolazak predstavljao ne samo izrazitu čast i zadovoljstvo, već je dao i veoma vrijedan doprinos našem seminaru. Naime, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova svojim izlaganjem uvela nas je u tematiku diskriminacije, upoznala nas sa zakonom o diskriminaciji i ravnopravnosti spolova te nam predstavila rad svog ureda. Tako smo saznali da se, u slučaju kršenja naših zakonskih i ustavnih prava od strane tijela državne uprave i tijela s javnim ovlastima, svatko od nas kao građanin može obratiti pučkom pravobranitelju/ici, koji je samostalan i neovisan u svom radu te će, ukoliko pokrene postupak na temelju naše pritužbu, snositi i sve troškove tog postupka. Također, korisno je znati i da postoje specijalizirane vrste pravobranitelja/ice u Hrvatskoj, odnosno pravobranitelja/ica za djecu, zatim pravobranitelj/ica za ravnopravnost spolova te pravobranitelj/ica za osobe s invaliditetom.
Nakon vrlo zanimljivog i korisnog uvoda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, tim Statusa M započeo je s predstavljanjem svog edukativnog programa. Sudionicima smo najprije pružili osnovne informacije o Statusu M-u kako bi ih ukratko upoznali s našom organizacijom i njenim djelatnostima. Nakon toga uslijedilo je upoznavanje sudionika s našom uspješnom edukativnom metodologijom koju koristimo u radu s mladićima, koja je sadržana i opisana u Priručniku M. Osim pružanja potrebnih znanja i alata, sudionicima seminara predstavili smo i konkretne primjere radionica te su dobili priliku i sami iskusiti kako je to sudjelovati u nekima od njih. Tako su obrađene radionice koje se bave temama poput uvoda u radionicu, upoznavanja sudionika i postavljanja grupnih pravila; zatim tematike roda i spola; odnosa moći; etiketiranja, izražavanja emocija s posebnim naglaskom na ljutnju; te razumijevanja nasilja, njegovih vrsta i ciklusa.
Sudionici seminara bili su iznimno zainteresirani za tematiku koju smo im predstavili i motivirani za rad te se iskreno nadamo da će im iskustva i znanja stečena na ovoj edukaciji biti od pomoći i koristi ne samo u njihovom daljnjem profesionalnom radu s mladima, već i u njihovim privatnim životima. Naime, riječima samih sudionika ovog seminara, radi se tematici koja im je iznimno zanimljiva ne samo zbog njihovog rada s mladima u školama, već i zato što i sami imaju mladiće kao braću, sinove, unuke i slično.
Na kraju, uspješnost provedenog seminara dodatno su nam potvrdile i veoma pozitivne ocjene dobivene od strane sudionika seminara putem pismene evaluacije, koje smo s velikom znatiželjom i veseljem čitali već pri povratku u Zagreb te smo i tim putem uistinu mnogo naučili od njih, stoga im ovim putem još jednom najljepše zahvaljujemo na njihovom interesu, trudu i ugodnoj suradnji.
Vaš Status M tim!