Aktivni tate za bolji život djece i ravnopravnije društvo u Rijeci

Status M je u suradnji s partnericama iz Udruge socijalnih radnika Rijeka počeo provoditi ciklus radionica s tatama s ciljem poticanja aktivnog očinstva. Grupa od desetak mladih očeva nalazi se svaki utorak u Obiteljskom centru Rijeka kako bi istražili različite aspekte roditeljstva i razmijenili osobna iskustva očinstva.

Radionice vode iskusne socijalne radnice – edukatorice koje su pohađale seminar o Programu T u organizaciji Statusa M. Njihov rad s očevima temelji se na Programu T, ali uzima u obzir i specifične potrebe grupe. Ciklus radionica počeo je krajem listopada, a trajat će deset tjedana. Iako su se održala tek dva susreta, sudionici već sada prepoznaju dobrobiti radionica. Osobito im je važna mogućnost dijeljenja osobnih iskustava i podrška koju dobivaju od drugih očeva.

Nadamo se da će radionice pozitivno utjecati na roditeljske prakse sudionika te ih potaknuti na intenzivnije i kvalitetnije provođenja vremena s djecom, ali i na preuzimanje ravnopravne uloge u obavljanju kućanskih poslova. Aktivni očevi važna su karika u promicanju rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja nad ženama i djecom.

Ova aktivnost je organizirana u okviru projekta “MenCare – uključivanje muškaraca u aktivno očinstvo i postizanje rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj ” kojeg je financijski podržalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH, te projekta “Muškarci i dječaci kao partneri u promicanju rodne ravnopravnosti i rješavanju pitanja ekstremizma i nasilja među mladima na Zapadnom Balkanu”, koji provodi CARE International na Balkanu i partneri, a podržava ga Zaklada Oak i Austrijska razvojna agencija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *